ALGEMEEN INFORMATIE

Wat is een urn?

Na een crematie blijft van de overleden persoon as over. Deze asresten kun je als nabestaande bewaren in een speciaal daarvoor bestemde pot of kistje: een urn. Met een urn houd je de gedachte aan een overleden dierbare levend. Urnen bestaan al heel lang. Al in de bronstijd bewaarden nabestaanden het as van overledenen in speciaal daarvoor bestemde potten.

 

Hoe kies je een urn?

Bij de aanschaf van een urn moet je op een aantal zaken letten. Er is bijvoorbeeld een ruime keuze in materiaal. Urnen zijn doorgaans van keramiek, maar ook stenen, marmeren, porseleinen, granieten, metalen en glazen urnen komen voor. Niet iedere urn is bestand tegen weersinvloeden. Zo is een houten urn doorgaans niet geschikt voor buitengebruik.

 

100% duurzaam

Er zijn ook biologische urnen die handgemaakt zijn met uitsluitend grondstoffen van plantaardige of minerale oorsprong. Bio urnen vergaan na verloop van tijd en worden zo weer opgenomen in de aarde of zee. De natuur krijgt dus weer terug wat ze heeft gegeven, zonder daarbij geschaad te worden. Bio urnen DELA 100 procent duurzaam

 

Groot of klein

Naast het materiaal zijn ook de vorm en het formaat belangrijk. Urnen zijn er in allerlei soorten en maten, van groot tot heel klein. Als je alle as wilt bewaren, moet de urn minstens 2,5 tot 3 liter kunnen bevatten. Wil je de as verdelen onder meerdere nabestaanden, dan kun je ook kiezen voor een mini-urn.

 

Waar plaats je een urn?

Een urn van een dierbare verdient een mooie plek die recht doet aan de overledene. De keuze voor die plek is heel erg persoonlijk. Veel mensen bewaren een urn thuis, maar er ook diverse mogelijkheden voor het inrichten van een gedenkplaats buitenshuis.

 

Urnentuin en urnengraf

Veel crematoria beschikken over een speciale urnentuin. Dat is een tuin waarin je een urn kunt plaatsen. Ook veel begraafplaatsen hebben hiervoor een gedeelte ingericht. Vaak kun je kiezen uit het plaatsen in een urnengraf of in een nis in een urnenmuur (columbarium). Het is ook mogelijk om een urn te laten begraven. Je kunt de plek dan markeren met een urnament, een soort gedenksteen. Ten slotte kun je een urn laten bijplaatsen in een familiegraf.

 

Wat kost een urn?

De aanschafkosten van een urn variëren sterk. De goedkoopste urnen koop je voor een paar tientjes, maar je hebt ook ware kunstwerken die tot vele duizenden euro’s kosten. Op onze website vindt u vast wat u zoekt en kunt u niet vinden wat u zoekt, neem dan per mail of telefonisch contact op.

 

Voor een plekje in een urnentuin of begraafplaats betaal je grafrechten, net als voor een traditioneel graf. Je koopt als het ware een stukje grond voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien jaar. Daarna heb je de keuze om te verlengen. Reken op ongeveer 300 euro voor iedere vijf jaar in een urnentuin, al kunnen ook hier de prijzen sterk verschillen. Een plekje in een urnenmuur is ongeveer de helft goedkoper.

 

Sieraden en andere opties

Er zijn ook nog andere mogelijkheden dan de as uitstrooien of bewaren in een urn. Zo kun je de asresten laten verwerken in een mooi herinneringsproduct, zoals een sieraad.

  

Maatwerkurnen

 Er zijn veel mogelijkheden om eenheel persoonlijke urn te laten maken. Een urn naar eigen idee.

Omdat ieder mens uniek is, is het voor veel nabestaanden belangrijk om de as te bewaren in een heel persoonlijke urn.

Een urn die doet denken aan de persoon die de overledene was. Details, hoe klein ook, maken een urn heel persoonlijk.

Een foto, tekst (een naam, een spreuk, een gedichtje), een handtekening, een afbeelding van een schilderij, een kindertekening, een specifieke kleur of het aanbrengen van een vingerafdruk.

Eveneens kan een persoonlijk item, zoals een knuffel (beest) geboetseerd worden en is het mogelijk een persoonlijke afbeelding te schilderen op een urn.

Diverse materialen zijn heel geschikt voor het creëren van een persoonlijke urn.

In de loop van vele jaren hebben wij een goede samenwerking met verschillende   ambachtelijke bedrijven en kunstenaars, met veel kennis en ervaring op hun specifieke   vakgebied, opgebouwd. Veel van uw wensen kunnen wij realiseren. 

Met kennis en inventiviteit kunnen we u bijstaan uw wensen vorm te geven. Wij hebben er veel ervaring mee!

 

Daag ons uit om samen met u een  'urn naar eigen idee' te bespreken en te realiseren. Mail ons u idee of neem telefonish contact op. Wij helpen u verder.


Er zijn geen producten in deze categorie.